Vojaci Bundeswehru prišli dokončiť opravu cintorína v Nižnej Polianke

06.09.2004 Celý región

S úlohou dokončiť rekonštrukciu cintorína z prvej svetovej vojny v Nižnej Polianke v okrese Bardejov pricestovala 5. septembra do svojho dočasného domova v B...
S úlohou dokončiť rekonštrukciu cintorína z prvej svetovej vojny v Nižnej Polianke v okrese Bardejov pricestovala 5. septembra do svojho dočasného domova v Bardejove 15-členná skupina vojakov nemeckého Bundeswehru. Ide o príslušníkov 63. dopravnej letky z mesta Hohn. Po dvoch týždňoch prác ich vystrieda 17 príslušníkov 51. prieskumnej letky Immelmann z mesta Kropp.

V závere päť rokov trvajúcej opravy formou takýchto letných brigád majú vojaci postaviť oplotenie okolo pohrebiska, stvárniť pietne miesto vrátane osadenia tri metre vysokého kríža zo žuly, vydláždiť chodníky a vysadiť zeleň.
Slávnosť zasvätenia cintorína je pripravovaná na piatok 1. októbra a ohlásená je veľvyslankyňa NSR v SR Uta Mayer-Schalburgová a predstavitelia Ľudového zväzu starostlivosti o nemecké vojnové hroby z Nemecka. Spolupracujúcou organizáciou v SR je už vyše desať rokov Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove. Má na starosti organizáciu a technické zabezpečenie realizácie zámerov.
Práce prebiehajú na základe dohody medzi vládami SR a NSR o vojnových hroboch z augusta 2000. Napĺňa sa tak motto činnosti zväzu vyjadrené slovami Zmierenie nad hrobmi. Okrem toho brigády sú príležitosťou na prehĺbenie spolupráce ozbrojených síl oboch štátov. Nemeckí vojaci bývajú a stravujú sa v bardejovských kasárňach, kde je dislokovaný 2. prieskumný prápor. V pláne majú aj - tak ako po minulé roky - spoločné ostré streľby i ukážky vojenského výcviku.
Podpredseda a odborný tajomník prešovskej spoločnosti Michal Bochin informoval, že rokujú s nemeckým zväzom o rekonštrukcii ďalších cintorínov na východnom Slovensku. \"Je predpoklad, že voľba padne na obec Vyšný Mirošov v okrese Svidník, \" konkretizoval. Patronát by mali prevziať príslušníci spomínanej letky z Hohnu.
Príslušníci bundeswehru budú v závere svojho pobytu od 27. septembra spolu s vojakmi útvarov mechanizovanej brigády v Prešove renovovať sovietsky a nemecký tank, ktoré sú symbolicky umiestnené pri vstupe do Údolia smrti pri Svidníku a pripomínajú ťažkú tankovú bitku počas bojov o Dukliansky priesmyk v druhej svetovej vojne.
Koncom tohoročnej jari sa už na opravách vojenských cintorínov z prvej a druhej svetovej vojny na území východného a stredného Slovenska zúčastnilo do 70 vojakov a dôstojníkov nemeckého Bundeswehru.
(jj)
 

Vyberte región

mark